Picas Blog

Omítka na malbě

15 / 02 / 2021

Občas se  při rekonstrukci stane, že zákazník by rád použil hliněnou omítku v interiéru, ale má stěny již namalované. 
Důležité je vědět čím je vymalováno.

Byliny v omítkách

04 / 12 / 2013

Byliny v omítkách nejsou až tak novou záležitostí, jak se může na první pohled zdát. Při stavbě některých chrámů se do omítek přidávaly mimo písku i byliny.

Koupelna

04 / 12 / 2013

Postavil jsem dům ze dřeva a slámových ekopanelů. Nemám nikde folie - parobrzdu a parozábranu. Rádi bychom měli vnitřní hliněné omítky. A můj dotaz k Vám je, zda a jaké hliněné omítky se hodí i do koupelny? Máme rohovou vanu a prostor v rohu je ke sprchování. Někde, kdysi dávno jsem viděl i vany z nepálené hlíny (jílu). Tak mě zajímá, zda máte v nabídce takovou omítku, která by spnila roli kachliček, že by voda po ní stekla do vany a slámové stěny by zůstaly nepoškozeny. Nebo jestli záleží na povrchové úpravě omítky, že by stačila jemná omítka pořádně vyhladit až vyleštit.   

Částečné hlazení omítek

04 / 12 / 2013

Hliněné omítce nejvíce sluší, pokud je její povrch různorodý a živý. Proto se občas provádí technika částečného hlazení, díky které má povrch omítky také vyšší pevnost. Čím je omítka tmavší, tím je zřetelnější rozdíl mezi hlazenou a rustikální vrstvou.  

Filcování omítek

04 / 12 / 2013

Hliněné finální omítky vyrábí každý výrobce z jiných surovin a jejich výsledný vzhled a pevnostní charakteristiky jsou jiné. Všeobecně platí, že omítky pojené lepidly nebo škroby mají vyšší povrchovou pevnost a z jejich povrchu se neuvolňují kamínky nebo písek, ale mnohdy se špatně zpracovávají, jejich povrch se rychleji špiní a jsou problematicky opravitelné. Popsané zpracování omítek se zabývá především hliněnými omítkami, které jsou vyráběny bez přídavných lepidel. Při dodržení základních pravidel při zpracování, nedochází k drolení povrchu.

Sypání omítek

04 / 12 / 2013

Někdy mi zavolá zákazník a postěžuje si na sypání omítek. Tato připomínka se většinou netýká série Econom, ale spíše série Art. Je to dáno tím, že série Econom je vyráběná z hnědých jílů, které jsou illitického typu. To jsou jíly, které mají velkou soudržnost, díky kterým tato omítka má vysokou pevnost takřka za jakýchkoli okolností. U omítek Art je to trochu složitější. 

Série Cottage

04 / 12 / 2013

Hliněná omítka ze série Cottage má svůj charakteristický a nezaměnitelný vzhled. Cottage znamená ve volném překladu ,,chata, chalupa" a právě toto slovo přesně charakterizuje tuto omítku. Je určená především pro staré domy, roubené stavby, chalupy, ale i nové interiéry v rustikálním stylu. Tato omítka se svým vzhledem nejvíce přibližuje vzhledu hlíny. Má velmi měkký vzhled, protože neobsahuje písek či mramor, který se přidává do všech běžných omítek. Na obrázcích si pozorně prohlédněte struktůru omítky, vypadá, jako by byla na stěně 100 let. Má spoustu vad a nedokonalostí, které se mi velmi líbí. Omítka je prostě živá.

Finální omítky

04 / 12 / 2013

Při výběru finálních omítek je potřeba si nejdříve uvědomit, že podle toho z čeho je hliněná omítka vyrobena, tak na Vás bude i působit. V současné době vyrábíme s manželkou tři řady omítek ECONOM, ART a Cottage. Každá z těchto omítek má jiné složení a jinak se i zpracovává. 

Kategorie blogu



Přihlášení

 


Michal a Simona Navrátilovi - Picas, Sluneční 200, 666 03 Hradčany, Mobil: 603 110 366, E-mail: michal MOCHR picas MOCHR2 cz

webdesign by enginedesign.cz

hand.png