Picas Blog

Omítka na malbě

15 / 02 / 2021

Občas se  při rekonstrukci stane, že zákazník by rád použil hliněnou omítku v interiéru, ale má stěny již namalované. 
Důležité je vědět čím je vymalováno.


Sprašující se malba - pokud se malba stírá při dotyku, tak bych osobně takovou malbu seškrábl za mokra a to co zbyde na omítce je nutné hloubkově zpenetrovat. Na trhu je spousta značek, takže bych si zvolil dostupný výrobek. Je potřeba mít na paměti, že hlouková penetrace pronikne do materiálu jen v omezené míře a v ideálním případě by přes malbu měla proniknout až do omítky. Proto je nutné před penetrací malbu co nejlépe odstranit.

Pevná akrylátová malba - pokud je malba v celé vrstvě pevná ,nesprašuje se a ani nesmívá vodou, tak ve vyhráno, s takovým povrchem nemusíte dělat nic pokud povrch malby není mastný.

Přechodový můstek HAG-QB   od firmy QUICK-MIX  se nanáří přímo na pevný podklad štětkou. Výrobce má v listech uvedeno nanášení hladítkem, ale technik od této firmy mi řekl, že nátěr štětkou je v pořádku. Přechodový můstek má v sobě zrnka písku o správné velikosti aby se do takového povrchu přichytla finální hliněná omítka.

Finální hliněná omítka se nanáší na přechodový můstek HAG-QB ve dvou vrstvách kvůli schnutí. Nejdříve se nanese jedna vrstva a nechá se takřka zaschnout. Potom se nanese druhá vrstva (třeba až druhý den). Nanášení ve dvou oddělených vrstvách (neplatí u omítky Cottage) se dělá proto, že pokud by se obě vrstvy nanesly těsně po sobě, tak by mohlo dojít k profilcování povrchu. Omítka totiž vysychá na základě vypařování vody. Pokud je podklad nesavý, tak omítka zaschne na povrchu, ale uvnitř směrem k podkladu může být mokrá a při filcování mokrý filc rozruší  povrchovou vrstvu omítky a dostane se na mokrou část omítky, přes kterou se pár tahy filcem dostanete na podklad. Proto je důležité aby voda z druhé vrstvy omítky se mohla někam nasát a k tomu slouží nanesená první vrstva.

Hrubá hliněná omítka se dá také nanášet na malbu, ale má to zase jiná pravidla. Hrubá hliněná omítka potřebuje velmi drsný podklad a to není možné docílit přechodovým můstkem HAG-QG. V tomto případě je potřeba použít flexibilní lepidlo např. Ceresit CM Flexible, které je schopné přlnout k pevné malbě. Do lepidla se přimíchá písek o zrnitosti 4 mm a vytvoří se směs, která bude řídká jako jogurt. pomocí šufanu se nastříká na zeď. Výsledný povrch by měl vytvořit ostré a hrubé krápníky (obdoba cementového špricu). Touto směsí se prostříká celá stěna. Povrch musí být drsný a pevně držet na podkladu jinak hliněná omítka při schnutí odpadne od podkladu.

Oškrábání malby je sice nejsložitější  záležitost, ale vyhnete se tím používáním chemie. Pokud se Vám podaří dokonale odstranit malbu bez jakýchkoli zbytků na stěně, tak jemnou omítku můžete nanášet přímo na stěnu (postačí pouze navlhčit vodou) za předpokladu, že omítka na stěně bude pevná a trochu drsná. U série Econom je nutné použít hliněný přlnavostní nátěr. Pokud budete chtít nanášet hrubou omítku, tak je potřeba nejdříve na stěnu nanést cementový špric (směs cementu a písku 4 mm)

Buďte první, kdo přispěje do diskuze...

Kategorie blogu



Přihlášení

 


Michal a Simona Navrátilovi - Picas, Sluneční 200, 666 03 Hradčany, Mobil: 603 110 366, E-mail: michal MOCHR picas MOCHR2 cz

webdesign by enginedesign.cz

hand.png