Picas Blog

Finální omítky

04 / 12 / 2013
Finální omítky

Při výběru finálních omítek je potřeba si nejdříve uvědomit, že podle toho z čeho je hliněná omítka vyrobena, tak na Vás bude i působit. V současné době vyrábíme s manželkou tři řady omítek ECONOM, ART a Cottage. Každá z těchto omítek má jiné složení a jinak se i zpracovává. 

Série ECONOM je vyrobena z běžného písku, obyčejné hnědé (případně i barevné) hlíny a hrubých vláken konopí. Tato kombinace materiálů způsobí, že omítka vypadá velmi rustikálně (hrubě) a na první pohled u ní poznáte, že se jedná o přírodní omítku. Její povrch je barevně nerovnoměrný a tím vytváří příjemnou živost tohoto materiálu. Omítka se většinou zpracovává technikou filcování. Je možné ji i hladit, ale není to ono. Omítka se v místnosti většinou ponechává bez nátěru na jedné nebo maximálně na dvou stěnách, protože její vzhled je tmavý (platí to i o všech barevných variantách této série) a bude na Vás působit stejným dojmem jako kamenná stěna. Tu si také nedáte v místnosti na všechny stěny, ale pouze na jednu, protože by místnost potom působila velmi tmavě a ponuře. Výhodou této série je, že ať omítku zpracuje jakýkoli zedník, bude vždy vypadat velmi pěkně a přirozeně.

Série ART je vyrobena z bílého mramoru, barevných hlín a bílých vláken (celuloza). Díky těmto dokonalým materiálům i tato omítka vypadá příliš dokonale a jestli ji nějaký řemeslník zpracuje dokonale, tak je neštěstí hotovo. Taková omítka už potom nevypadá moc přirozeně a dá se snadno spléct s akrylátovou  (umělou) omítkou. Proto se do omítky přidávají různé rostlinné příměsi (kostřava dlouhá, kostřava krátká, kopretina), které poruší dokonalý vzhled omítky a vrátí ji její přirozenost. Pokud někdo nechce přidávat do omítky rostlinné příměsi, tak postačí vytvořit nedokonale zpracovaný povrch. Proto se tato série jmenuje ART. Je potřeba do ni vložit trochu řemeslného umu, aby omítka vypadala přirozeně krásně. Povrch se zpracovává technikou filcování nebo hlazení. Díky svým světlým odstínům se omítka používá na všech stěnách v místnosti, protože ji neztmavuje.

Serie Cottage má svůj charakteristický a nezaměnitelný vzhled. Cottage znamená ve volném překladu ,,chata, chalupa" a právě toto slovo přesně charakterizuje tuto omítku. Je určená především pro staré domy, roubené stavby, chalupy, ale i nové interiéry v rustikálním stylu. Tato omítka se svým vzhledem nejvíce přibližuje vzhledu hlíny. Má velmi měkký vzhled, protože neobsahuje písek či mramor, který se přidává do všech běžných omítek (více zde)

Proč by se povrchy hliněných omítek neměly dokonale zpracovávat? Každý materiál má v naší představě zakodovanou určitou strukturu nebo vzhled. Když si například představíte vápenný nátěr, tak si ho většina z vás vybaví jako nátěr se strukturou po tazích štětkou, místy sloupaný a znovu přetřený. Nátěr, který je barevně nejednotný se svou charakteristickou vůní. Opakem vápenného nátěru je akrylátový nátěr. Představte si, jak by vypadal akrylátový nátěr natřený štětkou s odloupnutými a přetřenými fleky a k tomu ještě nejednotnou barvou nebo vápenný nátěr s dokonalou strukturou, povrchem a jednolitou barvou. Vypadalo by to velmi podivně.
 A nyní se pokuste zamyslet co si představíte, když se řekne hlína. Pravděpodobně si představíte měkké tvary, ruční zpracování (keramika), tlumené barevné odstíny atd. Určitě si nebudete představovat a s hlínou spojovat pravidelné tvary, rovinnost a dokonalost.
Tak proč se snažíte za každou cenu dosáhnout těchto parametrů, které nejsou pro hlínu přirozené?

Pigmentování omítek osobně moc nedoporučuji. V podstatě nezáleží na tom, jestli omítku budete pigmentovat přírodním nebo umělým pigmentem. V obou případech dosáhnete dokonalého vzhledu (barvy) omítky, která není pro hlínu přirozená a tím pádem vzhled hliněné omítky přiblížíte ke vzhledu umělých omítek a to je velká škoda. Je lepší se smířit s tím, že barvy hlíny nejsou sice dokonalé, ale působí velmi uklidňujícím dojmem v interiéru. Proto jsou velmi ceněny omítky, které jsou vyráběny z barevných jílů bez přídavku pigmentu. Právě takové omítky vyrábím v sérii ART.

Porovnání

Porovnání omítek Econom, Art a omítek Art pigmentovaných. Dobře se podívejte jak se mění vzhled omítek a jak na Vás jednotlivá série působí.


Michal N. 

Kategorie blogu



Přihlášení

 


Michal a Simona Navrátilovi - Picas, Sluneční 200, 666 03 Hradčany, Mobil: 603 110 366, E-mail: michal MOCHR picas MOCHR2 cz

webdesign by enginedesign.cz

hand.png