Picas Blog

Koupelna

04 / 12 / 2013

Postavil jsem dům ze dřeva a slámových ekopanelů. Nemám nikde folie - parobrzdu a parozábranu. Rádi bychom měli vnitřní hliněné omítky. A můj dotaz k Vám je, zda a jaké hliněné omítky se hodí i do koupelny? Máme rohovou vanu a prostor v rohu je ke sprchování. Někde, kdysi dávno jsem viděl i vany z nepálené hlíny (jílu). Tak mě zajímá, zda máte v nabídce takovou omítku, která by spnila roli kachliček, že by voda po ní stekla do vany a slámové stěny by zůstaly nepoškozeny. Nebo jestli záleží na povrchové úpravě omítky, že by stačila jemná omítka pořádně vyhladit až vyleštit.   

Hliněné omítky a především finální jsou vhodné do koupelny, protože právě v koupelně mohou hliněné omítky uplatnit svou velkou přednost, pohlcování a zpětné vydávání vlhkosti do vzduchu. Pro zajištění této funkce je postačí nanést v síle 3 mm. Do větší hloubky se vlhkost během 30 minutového koupání nedostane. Mnohem důležitější než síla je v tomto případě její plocha. Hliněná omítka dokáže vlhkost pohlcovat jen určitou rychlostí. Pro speciální aplikace vyrábím na zakázku např. zeolitové omítky, které dokáží pohlcovat vlhkost mnohem rychleji než běžná hliněná omítka (více zde).

Hliněnou omítku je možné použít všude tam, kde po ní nebude stíkat proud vody. Otřepání ruky od vody nevadí, ale proud vody by okamžitě rozmočil omítku a začal ji splavovat. Občas se na náchylnější místa používá na omítku nátěr od firmy Kreidezeit ,,Uhlazovací mýdlo", který nemění vzhled omítky a zabrání jejímu rychlému splavování.

Na místa, kde by mohlo dojít k občasnému kontaktu s proudem vody (za umyvadlem, ručníky, vedle sprchy) se používá směs jemné omítky a vápna tzv. technika Ó-TSU (více zde).

Místa, kde dochází k trvalému kontaktu s vodou nejsou vhodná pro hliněnou omítku. V těchto případech se používá vápenná stěrka nazvaná Marocký štuk (tadelakt, stone atp.) Tato stěrka se výborně doplňuje s hliněnou omítkou a takové interiéry vypadají velmi pěkně. Na takto vytvořenou koupelnu se můžete podívat zde. 

V některých knížkách jsou popisované návody jak vyrobit voděodolnou směs z hlíny a kaseinu, ale nemám s tímto postupem osobní zkušenost. 

Kategorie blogu



Přihlášení

 


Michal a Simona Navrátilovi - Picas, Sluneční 200, 666 03 Hradčany, Mobil: 603 110 366, E-mail: michal MOCHR picas MOCHR2 cz

webdesign by enginedesign.cz

hand.png