Picas Blog

Filcování omítek

04 / 12 / 2013

Hliněné finální omítky vyrábí každý výrobce z jiných surovin a jejich výsledný vzhled a pevnostní charakteristiky jsou jiné. Všeobecně platí, že omítky pojené lepidly nebo škroby mají vyšší povrchovou pevnost a z jejich povrchu se neuvolňují kamínky nebo písek, ale mnohdy se špatně zpracovávají, jejich povrch se rychleji špiní a jsou problematicky opravitelné. Popsané zpracování omítek se zabývá především hliněnými omítkami, které jsou vyráběny bez přídavných lepidel. Při dodržení základních pravidel při zpracování, nedochází k drolení povrchu.

1) Japonská hladítka jsou velmi oblíbená u většiny řemeslníků. Základ tvoří hranaté hladítko 270/0,4 mm a špičaté hladítko 210/0,3 mm. Levnou alternativou jsou běžná hladítka v obdobných velikostech.
2) Hrubá hliněná omítka se musí velmi dobře promokřit, aby nevysávala vodu z finální omítky při nanášení. K vlhčení je ideální použít rozprašovač s pumpičkou.
3) Podle nerovnosti podkladu se nanáší jedna nebo dvě vrstvy finální omítky. Po zavadnutí první vrstvy (nelepí se na prst a je plastická) se nanese druhá tenčí vrstva.
4) K filcování se používá měkká molitanová houba na plastovém hladítku, která se hodně namáčí ve vodě, aby vytvořila velmi hrubý povrch.
5) Hrubý povrch omítky. První filcování se provádí po 3 - 10 minutách.
6) Druhé filcování se provádí po dostatečném zavadnutí omítky. Molitan se jen lehce vlhčí, aby voda znovu nerozmáčela omítku do hloubky, ale pouze její povrch lehce rozmočila.
7) Jemné blatíčko, které ulpí na houbě se roztírá po povrchu omítky a zatahuje povrch tak, aby byl bez pórů a mezer mezi kamenivem v omítce.
8) Po vyschnutí omítky (na povrchu se neobjevují mokré fleky) se celý povrch důkladně omete jemným koštětem.
9) Zkouška pevnosti se provádí celou dlaní, kterou se přejíždí povrch. Při této zkoušce by se neměl povrch drolit. Test se provádí v místnosti s vlhkostí pod 55% a 7 dní po vyschnutí omítky.
10) Při vlhkosti vzduchu vyšší než 60% se jíly v omítce začnou rozpínat a oddalovat od sebe zrnka písku, která potom způsobí nižší povrchovou pevnost omítky. Čím je vlhkost nižší, tím je i pevnost omítky vyšší.

Kategorie blogu



Přihlášení

 


Michal a Simona Navrátilovi - Picas, Sluneční 200, 666 03 Hradčany, Mobil: 603 110 366, E-mail: michal MOCHR picas MOCHR2 cz

webdesign by enginedesign.cz

hand.png