Picas Blog

Sypání omítek

04 / 12 / 2013

Někdy mi zavolá zákazník a postěžuje si na sypání omítek. Tato připomínka se většinou netýká série Econom, ale spíše série Art. Je to dáno tím, že série Econom je vyráběná z hnědých jílů, které jsou illitického typu. To jsou jíly, které mají velkou soudržnost, díky kterým tato omítka má vysokou pevnost takřka za jakýchkoli okolností. U omítek Art je to trochu složitější. 

Tento druh omítek je vyráběný z kaolinitických jílů, které nemají moc velkou soudržnost a je nutné docílit zpevnění těchto druhů jílů. Já ke zpevnění používám byliny, ale většinou se používají různá lepidla (kasein, metylceluloza atp.), ale tím se žádný výrobce nechlubí. Omítky pojené lepidlem, jsou výrazně pevnější a nedochází u nich k drolení. Je ale otázkou, jestli to potom jsou hliněné omítky. Osobně tento rozdíl vnímám stejně jako je rozdíl mezi masivní dřevěnou podlahou a dřevěnou třívrstvou podlahou, do které můžete díky lepení zapracovat i horší kvalitu dřeva. Obě podlahy jsou dřevěné, ale pocit dřeva budete mít určitě z té masivní podlahy, i když nebude mít tak dobré technické vlastnosti jako podlaha třívrstvá.

Jestli chcete používat hliněné omítky bez lepidel, tak musíte vědět jak je správně provést!! 

Důvody sypání omítek:

1) Po vyschnutí omítky se její povrch neomete koštětem a z omítky se stále sype písek. Zákazník má potom pocit, že se takto bude omítka drolit do nekonečna. Veškerá zrníčka, která jsou v hliněné omítce zapuštěná pouze z 1/3, tak časem sami odpadnou, proto je nutné ometení povrchu. Stačí vzít jemné koště a pod tlakem omést povrch. Nebojte se zatlačit. Nejvíce pozornosti je nutné věnovat ploše od 80 – 180 cm.

2) Vysoká vlhkost v novostavbě může být také dočasným důvodem snížené pevnosti omítky. Hliněná omítka se při vysychání smršťuje a přitlačuje k sobě veškerá zrníčka k sobě. Pokud je omítka dobře zrnitostně poskládaná, tak zrníčka do sebe zapadnou a vytvoří dostatečně pevný povrch. Pokud je i vyschlá omítka v prostoru s vyšší vlhkostí než 65%, tak hlína v omítce obsažená nabobtná a oddálí od sebe veškerá zrníčka a tím se snižuje i její pevnost. Při vlhkosti vzduchu pod 55% má omítka bezproblémovou pevnost. V běžných interiérech se vlhkost vzduchu vždy pohybuje pod 55%. Vždy zákazníkům říkám, že v čerstvé novostavbě má omítka po vyschnutí cca 80% pevnost a jakmile se nastěhují do stavby, tak do 4 měsíců se omítka stabilizuje. Pokud si zákazník není jistý kvalitou omítky, tak je nejlepší nanést kousek omítky na sádrokarton a vzít si vzorek domů. Tam se po třech dnech vzorek stabilizuje a je možné si na něm vyzkoušet pevnost.

3) Filcovaný povrch se sype. Hliněná omítka drží při sobě díky tomu, že veškerá zrníčka písku jsou do sebe zapadlá. Při filcování se někdy stane, že se povrch tak rozruší, že zrníčka nezapadají do sebe a povrch omítky není potom dostatečně pevný. Omítka zblízka vypadá, jakoby mezi zrníčky písku byly mezery.  Aby se tento problém nestával, tak se omítka filcuje 2x. Poprvé se filcuje hned po nanesení (do 10 minut) a povrch omítky se udělá hodně hrubý. Pro filcování se hodí hrubá molitanová omítka. Druhé filcování se provádí ve chvíli, kdy je omítka mokrá, plastická a nelepí se na prst. Používá se jemná houba, která se pouze mírně navlhčí. Do houby se při filcování dostává jíl, který se roztírá po povrchu omítky a současně se dostává do pórů, které jsou mezi zrnkami písku. Povrch po zaschnutí potom působí kompaktně.

5) Neodleželá omítka. Omítku po smíchání s vodou je nutné nechat 30 minut odležet a pak ji znovu promíchat. Tento postup se týká pouze omítek ze série ART, které obsahují byliny, které misí v omítce vyluhovat a naboptnat. Pokud se postup urychlí, tak omítka po vyschnutí nemá dostatečnou pevnost.

4) Správná pevnost povrchu. Správná tvrdost omítek se zkouší tak, že se přes povrch přejede dlaní, na kterou se vytvoří mírný tlak. Omítka by se neměla při této zkoušce sypat ani drolit. Pokud jste všechno provedli správně a i tak se omítka drolí, tak mi prosím zavolejte a budeme společně hledat problém.
Za dobu co vyrábím hliněné omítky (od roku 2005) jsem řešil oprávněnou reklamaci cca 8x. Nejsem bezchybný, ale pokud se stane problém, tak se ho snažím vyřešit ke spokojenosti všech. Chybu může udělat každý, ale je mnohem důležitější jak vzniklou reklamaci člověk vyřeší.

 

 Michal N. 

Kategorie blogu



Přihlášení

 


Michal a Simona Navrátilovi - Picas, Sluneční 200, 666 03 Hradčany, Mobil: 603 110 366, E-mail: michal MOCHR picas MOCHR2 cz

webdesign by enginedesign.cz

hand.png